Hae tästä blogista

tiistai 7. kesäkuuta 2022

Retki Joensuun lentoasemalle 18.5.2022

 Ilmailuun tutustumassa klubi-retkellä Joensuun lentoasemalla

Teksti: Arto Laaninen, kuvat: Terho Kettunen ja Pekka Naumanen

Ilmailu harrasteena:    

                          

18.5.2022 kävimme Onttolan lentokentän lentokonehallissa sekä Junkers-pommikoneen sirpalesuojalla. Esittelijänä oli 70-luvulta asti ilmailua seurannut lentäjä Arto Laaninen. Hän käy lentämässä aina kun sää tai palkkatyöesteet sallivat, jolloin tunteja tulee 20-40 vuodessa. Pääsyvaatimuksena ilmailualalle on riittävä terveys ja varallisuus. Lupakirja maksaa 10000 euroa. Lentäminen kerhojen koneilla maksaa 135 eurosta ylöspäin tunnilta. Joensuussa on kaksi lentokerhoa ja niillä kummallakin yksi moottorikone. Uudet lentokoneet maksavat 200000 eurosta ylöspäin.






 Hallissa oli nähtävänä kaikki lentokoneiden sukupolvet. Ensimmäistä eli kaksitasoisten kangaspuiden kautta 1910-1930 -luvuilta edusti Arto Laanisen DH Moth:  










Uusinta uutta ovat lasikuitukoneet 1990-luvulta eteenpäin, esimerkkinä Jarmo Perälän Pipistrel Sirius:


 Näiden sukupolvien välissä 1940-1980 -luvuilla vallitsi pitkä peltikoneiden aikakausi, ja näitä alumiinikoneita oli nähtävillä käytöstä poistettuina hallin takaosassa.  










Onttolan lentokenttä valmistui ilmavoimien tarpeisiin vuonna 1937. Sota-aikana se oli pommituslentolaivueiden tärkein tukikohta. Tuolloin kentän ympärille rakennettiin lentokoneille sirpalesuojia. Niiden penkat ovat yhä näkyvillä kentän pohjois- ja länsipuolilla. Yksi suojista on kunnostettu Joensuun Ilmasillan toimesta.  














Lisää kuvia aiheesta kuvagalleriassa.

________________________________________________________________________________-