Hae tästä blogista

torstai 29. syyskuuta 2022

Klubi-ilta 6.9.2022

 Klubiesitelmä tiistaina 6.9.22

Pohjois-Karjalan Ouuspankin myyntijohtaja Taneli Mononen Erkka Nyholm, Premium-asiantuntija, pitivät esitelmän ajankohtaisista sijoittamiseen liittyvistä asioista.

Tavan talliainen on ihmeissään näinä aikoina. Media syöttää aamusta iltaan joka tuutista uhkakuvia talouden kehityksestä huonompaan suuntaan. Euron vakaa kausi on kestänyt hyvinkin kymmenen vuotta. Inflaatio on ollut matalalla. Nyt kaikki on muuttunut, euron arvo on laskenut, inflaatio laukkaa jo 8 % tasossa -Vaihtoehtoja kyllä löytyy ja miten vielä käy jatkossa. Pankkitalletusten arvoa inflaatio syö tällä menolla. Se merkitsee, että vuoden takaisella eurolla on ostovoimaa tuntuvasti vähemmän. Palkat eivät nouse samaan tahtiin. Työeläkkeisiin odotusarvona on 8% korotusodotus, johtuen niiden sidonnaisuudesta 80/20 % hintaindeksiin ja palkkaindeksiin. Alpo Nevalainen.

KANNATTAAKO NYT SIJOITTAA? 

Näistä asioista olivat klubi-illassa kertomassa Pohjois-Karjalan Osuuspankin edustajat asiakkuusvastaava, myyntijohtaja Taneli Mononen ja Erkka Nyholm, premium-asiantuntija. Heidän katsauksensa keskittyi sijoitusmarkkinoihin, ja toivat esille ajankohtaiset sijoitusideat. Vaihtoehtoja kyllä löytyy, jos kenellä olisi sijoitettavaa vapaata rahaa. Talletustileillä ei nyt kannata makuuttaa vapaata säästöä. Parempia kohteita löytyy eri sijoitusmuodoista jokaiselle. Vakaan arvon sijoituksia vähemmillä tuotto-odotuksilla ja riskisijoituksia, jotka voisivat hyvällä tuurilla tuottaa enemmän. Käyrät sijoitusmarkkinoista osoittivat sijoitusten arvon pitkässä juoksussa pysyvän tuottoisana, vaikka eri aikakausiin mahtuu sotia, öljykriisejä ym. selkkauksia. Aina on markkoinoilla noustu pinnalle, ennemmin tai myöhemmin.

Mitä sitten on välittäjän osuus ja sijoituksia realisoitaessa, mitä verottaja kahmaiseen? Ne jäivät vähemmälle käsittelylle. Henkilökohtainen käynti pankissa nekin asiat selvittää.

"Metsä ja sijoitusasunnot ovat olleet varmimpia kohteita sijoittajille," esitelmän mukaan.

Esitelmän jälkeen ruokailtiin, leijona laulettiin. Iltaa johti varapres. Arto Laaninen.

 Tulevista tapahtumista lähestyy keskustelu klubin arvoista. Lokakuussa on klubillamme ulkoiluttamisvuoro Senioripihan Matti-talon asukkaille. Ruusupuistoon hankkeen tulevasta parkkipaikasta käynnistää Kalevi Hämäläinen ollen yhteydessä muihin klubeihin. Yhteinen esitys kaupungille. Alpo Nevalainen muistutti klubin aktiviteettien ja saavutusten esille tuomisesta, se on jäsenten yhteinen asia. Esim. kuvien lähettäminen blogivastaavalle on suotavaa. Palolaitoksella on alkusammutuskoulutus 6. lokakuuta Eero Bognanoffin jäejestämänä. Myös poliisikoiranäytöstä odotellaan järjestettäväksi samalla, mahdollisuuksien mukaaan.

Uusi jäsenkokelas, Kari Surakka, tulisi näyttäytymään lokakuun kokoukseen.

________________________________________________________________________