Hae tästä blogista

tiistai 3. marraskuuta 2020

Lokakuussa 2020 ruokakursseilla

Teksti ja kuvat blogin ylläpitäjä Alpo Nevalainen

 ERINOMAINEN RUOKAKURSSI

Valmis illallinen. Yhdessä nautimme.

Pielisjokelaisia leijonia osallistui Marttaliiton projektiin: Virkeet keittiössä, arkiruokavinkkejä ikäihmisille. Meitä kokoontui 11 leijonaa PK-Martat tiloihin kerran viikossa kaikkiaan neljä kertaa. Klo 17 – 20 torstaina 15.10 ja 22.10. Keskiviikkoisin 28.10. ja 4.11. Ohjaajana toimi ystävällinen Sirpa Nygård, joillakin kerroilla avustajan kanssa. Hankkeeseen osallistumisemme oli järjestänyt past. presidentti Eero Bogdanoff, ja tapahtuma oli meille ”urosmartoille”maksuton.


Eero Bogdanoff työstää perunarieskoja.

Meille jaettiin Marttaliiton kirjallista materiaalia reseptivihkoineen ja muita vinkkejä kokonaisvaltaisesta ravitsemuksesta ottaen huomioon ikääntyneen erityistarpeet. Ikääntyessä ruokalautaseen ja lasin sisältöön täytyy kiinnittää yhä tarkempaa huomiota. Keho toimii pienemmällä energiamäärällä, mutta ravintoaineita tarvitaan entiseen malliin, jopa enemmän.

On tärkeää rytmittää ravinnon saanti aamupalan, lounaan, välipalan, päivällisen ja iltapalan osiin. Joka aterialla tulisi olla oikeanlainen sisältö proteiinia, hiilihydraatteja ja rasvaa; niiden määrään ja laatuun ikäihmisten terveellisyyden kannalta tulee kiinnittää huomiota. Proteiinin tarve korostuu iän myötä, siksi jokaisella päivän aterialla tulisi nauttia jotakin proteiinin lähdettä.


Kurssilla leijonaveljet viihtyivät yhteisten haasteiden parissa valmistaessaan ruokia, ne nautimme ruokasalissa, mielipiteitä vaihtaen. Jos jostain ylijäämää jäi, pakkasimme rasioihin ja veimme koteihimme tuliaisiksi. Kasvomaskit olivat käytössä ja tarvittaessa kertakäyttökäsineetkin. Tämä oli meille leijonahengen mukaista toimintaa parhaimmillaan.





Broilerin filettä pähkinäisenä, Juha ja Jouko valmistamassa.

Vas. ohjaaja Sirpa Nyrgård. Unto, Kalevi ja Seppo valmistuksen alkuvaiheissa.


4.11. kurssin päätös. Illallisen jälkeen luovutimme pidetylle ohjaajallemme, Sirpa Nygårdille kukkaset, klubin historiikin ja valokuvin varustetun yhteisen arviomme tästä erinomaisesta kurssista.

Kurssikuvia lisää kuvagallerian sivulla.